Optimalisatie van de keramische contactmaterialen

Het piëzo-elektrisch effect is het verschijnsel dat kristallen van bepaalde materialen onder invloed van druk, bijvoorbeeld door buiging, een elektrische spanning produceren en andersom: er zijn materialen die vervormen als er een elektrische spanning op wordt aangelegd. Het woorddeel piëzo- is afgeleid van het Oudgriekse woord πιέζειν (piezein), dat drukken betekent.

Uiterst nauwkeurige positionering is één van de technologische toepassingen die gebruik maken van dit effect.

Idee
Xeryon zet sinds zijn oprichting in 2013 in op de ontwikkeling van piezo technologie onder de vorm van compacte en nauwkeurige eenassige piezo stages en drivers. De piezomotor, die de stage aandrijft, is voorzien van een keramisch contactpunt dat voorgespannen wordt tegen een keramische lat die op de stage bevestigd is. Vermits het een wrijvingsgebaseerde aandrijving betreft is slijtage van beide keramische onderdelen een belangrijke factor vermits dit de levensduur van de stage bepaalt. Het doel van dit samenwerkingstraject betreft de ontwikkeling en identificatie van een geoptimaliseerd contactmateriaal voor ultrasone piezo stages. 
Plan
  • Opstellen van materiaalspecificaties
  • Voorbereiding en definiëring testprotocol
  • Selectie en productie keramische materialen
  • Validatie
  • Uitwerking investment plan en value proposition onder begeleiding van coach Hans Clijsters
Uitvoering

Door omstandigheden buiten de scope van deze samenwerking, heeft het traject 2 maanden langer geduurd dan oorspronkelijk vooropgesteld. Binnen de periode van het traject werden wel degelijk belangrijke stappen gezet. Er zijn diverse keramische materialen geselecteerd en getest. Hiertoe werden testopstellingen gebouwd. De duurtesten lopen nog een tijdje verder na het officiële einde van het project.

Meerwaarde

Het samenwerkingstraject was een belangrijke steun in de ontwikkeling van onze stages, meer bepaald om nauwkeuriger en sleet-vastere stages te realiseren.
De optimalisatie van de keramische contactmaterialen was essentieel voor de verbetering van de prestaties en betrouwbaarheid van onze piëzo stages. Prestatie en betrouwbaarheid zijn dan weer essentieel om deze stages tot een commercieel succes te maken.

Naast het technische zijn marketing en sales heel belangrijke factoren tot commercieel succes. Tot voor kort bestond het Xeryon team uitsluitend uit ‘techneuten’ zonder sterke marketing en sales skills. Op dit punt heeft de samenwerking met de coach nieuwe inzichten en daarbij aansluitend een nieuwe aanpak opgeleverd voor marketing en sales, wat binnenkort zijn vruchten moet afwerpen.

Toekomst

Er zit een grote tijdsvertraging tussen het moment van de technische innovatie en het moment waarop dit impact heeft op de verkoopresultaten. Op dit moment kan Xeryon nog geen groeiresultaten voorleggen die uit deze samenwerking voortvloeien. Het is moeilijk inschatten wat dit over 5 jaar zal geven, maar het resultaat van deze samenwerking opent perspectieven en past perfect in de ambitieuze groeidoelstellingen van Xeryon.